Geen producten (0)

Vitamine D


Vitamine D is één van de weinige vitaminen die het lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij voldoende blootstelling aan ultraviolette straling uit zonlicht of andere bronnen is de eigen aanmaak zelfs vele malen groter dan wat via de voeding kan worden opgenomen. Aangezien de zon in de wintermaanden in Nederland echter onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D, is voor veel mensen een supplement met vitamine D een zinvolle aanvulling. De huidskleur speelt daarbij ook een rol; bij mensen met een donkere huidskleur verloopt het aanmaken van vitamine D aanmerkelijk langzamer dan bij mensen met een lichte huidskleur.

Vitamine D speelt een essentiële rol in de calcium- en botstofwisseling. Het bevordert de opname van calcium uit de darmen en is nodig om het calcium in te bouwen in de botten, waardoor deze stevigheid krijgen. Vitamine D is o.a. ook van belang voor de spieren, de ontwikkeling en het onderhoud van het gebit, voor een goede werking van het zenuwstelsel en voor het afweersysteem.

Slechts weinig voedingsmiddelen zijn een goede natuurlijke bron van vitamine D. Eigenlijk alleen vette vissoorten en visleverolie (levertraan) bevatten in vergelijking met ander voedsel relatief veel vitamine D.

Vitamine D-tekort komt tegenwoordig vaak voor bij ouderen. Enerzijds doordat het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken met het ouder worden afneemt en anderzijds doordat ze vaak te weinig in de buitenlucht komen in combinatie met hun kledinggewoontes. Dit tekort kan bijdragen tot het ontstaan van osteoporose (botontkalking), een kwaal die vaak leidt tot botbreuken bijvoorbeeld na een lichte val. Bij vitamine D-gebrek wordt de kans om te vallen of te struikelen bovendien vergroot, doordat een tekort kan leiden tot spierzwakte.

In de betere supplementen wordt altijd gebruik gemaakt van vitamine D3, ofwel cholecalciferol, die ook in de huid wordt aangemaakt en in voedingsmiddelen aanwezig is. Deze vorm van vitamine D is veiliger dan vitamine D2, ofwel ergocalciferol, die niet van nature in het lichaam voorkomt en sneller bijwerkingen geeft. De vitamine D-dosering wordt zowel in microgrammen (mcg) als in Internationale Eenheden (IE) uitgedrukt.

Kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, senioren, gesluierde vrouwen en mensen met een donkere huidskleur krijgen van de Gezondheidsraad het advies om dagelijks extra vitamine D in te nemen.

Bonusan Vitamine D3 75 mcg/3000 IE Naast botten en tanden is vitamine D3 van belang voor een…
€ 21,80
Facebook Twitter