Geen producten (0)

Vitamine B12


Vitamine B12, ofwel cobalamine, behoort tot het vitamine B-complex en is onder meer belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Het komt uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals (orgaan) vlees en in mindere mate in vis, kip en zuivel. Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12, doordat zij geen vlees en/of vis eten.

Vitamine B12 wordt voor een klein deel opgenomen door de slijmvliezen in de mond, maar de belangrijkste stap in de opname vindt plaats in de maag. Daar wordt het losgekoppeld van eiwitten in de voeding om vervolgens in de dunne darm te worden gekoppeld aan de zgn. intrinsieke factor: een stof die gemaakt wordt in de maagwand en die nodig is om vitamine B12 te beschermen tegen afbraak en te transporteren door de dunne darm. Bij maagproblemen kan er sprake zijn van een te geringe productie van intrinsieke factor, wat weer leidt tot een tekort aan vitamine B12.

Bij langdurig gebruik van maagzuurremmers of metformine (medicijn voor mensen met diabetes) kan er sprake zijn van een verminderde opname van vitamine B12. Het innemen van een vitamine B12 supplement kan dan zinvol zijn.

Bonusan Vitamine B12 1000 mcg plus (180 zuigtabletten) Voor mentale veerkracht, het geheugen en energie is het…
€ 36,60
Facebook Twitter