Geen producten (0)

Vitamine B complex


Het vitamine B-complex bestaat uit een reeks van wateroplosbare vitaminen die in het lichaam met elkaar samenwerken en onmisbaar zijn voor een groot aantal biochemische processen. De B-vitaminen ondersteunen elkaar en zijn in hun functies onderling met elkaar verbonden. Naast de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6 en B12 worden ook de voedingsstoffen foliumzuur, biotine, PABA, choline en inositol tot het B-complex gerekend.

Idealiter zouden alle vitaminen en voedingsstoffen van het B-complex samen toegediend moeten worden, want daardoor wordt voorkomen dat één afzonderlijke vitamine de overhand krijgt en de opname van de andere negatief beïnvloedt. In bepaalde gevallen kan het natuurlijk wel zinvol zijn om één enkele B-vitamine in te nemen, bijvoorbeeld vitamine B12 bij vegetariërs of foliumzuur bij zwangere vrouwen.

De B-vitaminen zijn onder meer belangrijk voor de energiestofwisseling (omzetting van voedsel in energie), het zenuwstelsel, de huid, het haar en de slijmvliezen, het immuunsysteem en de spijsvertering.

In het kort hebben de verschillende B-vitaminen de volgende eigenschappen:

 • Vitamine B1 (thiamine) is onder meer noodzakelijk voor de verbranding van glucose en levert daardoor energie voor vooral de hersenen en het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2 (riboflavine) speelt vooral een rol bij de eiwitstofwisseling, maar ook bij de stofwisseling van koolhydraten en vetten.
 • Vitamine B3 (nicotinezuur, niacine, nicotinamide) heeft vooral een stimulerend effect op de bloedcirculatie.
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur) is onder meer van belang voor hormonale functies en bevordert het psychisch functioneren en de stressbestendigheid (anti-stress vitamine).
 • Vitamine B6 (pyridoxine) is onder meer essentieel voor het functioneren van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B12 (cobalamine) is onder meer van belang voor de bloedcellen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Vegetariërs, veganisten en mensen met diabetes die bepaalde medicijnen gebruiken (bv. metformine) kunnen een tekort aan vitamine B12 hebben.
 • Foliumzuur speelt een essentiële rol bij de productie van DNA en RNA en is daardoor onmisbaar voor de vorming van nieuwe lichaamscellen.
 • Biotine is als hulpstof nodig bij diverse biochemische processen.
 • PABA (para-aminobenzoëzuur) is onder meer belangrijk voor een goede conditie van de huid.
 • Choline is onder meer belangrijk  voor de vet- en cholesterolstofwisseling.
 • Inositol is onder meer nodig voor de productie van lecithine, een stof die op zijn beurt weer nodig is voor het transport van vetten.
Bonusan Vitamine B-50 Complex Het B-complex is enorm waardevol en kent veel toepassingen.…
€ 18,40
Bonusan Actief Vitamine B Complex Het lichaam is niet altijd even goed in staat B-vitaminen om…
€ 26,11
Facebook Twitter