Geen producten (0)

Sportschool

Zeker voor sporters is het belangrijk om goed en gezond te eten, zowel vóór als na de inspanning (en soms zelfs tijdens). Een aantal belangrijke uitgangspunten daarbij:

 

Algemeen

 • Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Alle koolhydraten worden in het lichaam weliswaar omgevormd tot glucose, maar de snelheid waarmee dat gebeurt verschilt. Ze hebben daardoor een verschillend effect op de bloedsuikerspiegel.
 • Neem niet te veel snelle koolhydraten. Ze zorgen snel voor energie, maar die is wel van korte duur. Het is belastend voor je alvleesklier, die steeds weer insuline moet aanmaken om de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Dat kan van invloed zijn op de training en het herstel. Bij overmatig gebruik van snelle koolhydraten kan op de langere termijn zelfs uitputting van de alvleesklier optreden, met alle vervelende gevolgen die daarbij horen.
 • Ga voor de langzame verbranding. Door snelle koolhydraten te combineren met eiwitten en/of goede vetten kun je de stijging van de bloedsuikerspiegel vertragen en krijg je een langzamere verbranding.
 • Eet meer eiwitten. Sporters hebben meer eiwitten nodig dan niet-sporters, voor spieropbouw en –herstel. Eet er echter ook weer niet te veel van, want het lichaam kan ze dan mogelijk niet goed verwerken. Bovendien werken eiwitten in het lichaam verzurend en kan er een tekort aan vitamine B6 ontstaan.
 • Eet de juiste vetten. Vermijd onverzadigde vetten (OV) en vervang ze door meervoudig onverzadigde vetten (MOV). MOV helpen bij de verbranding van OV. Omega-3 zorgt er verder o.a. voor dat er meer zuurstof naar de actieve spieren kan worden getransporteerd, waardoor de aërobe capaciteit vergroot wordt, het uithoudingsvermogen verbetert en er meer lichaamsvet verbrand kan worden.
 • Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid en sporters hebben een verhoogde behoefte aan beide. Dat geldt ook voor antioxidanten, want door te sporten ontstaan er meer vrije radicalen.
 • Drink regelmatig. Drink dagelijks 1 tot 1,5 liter water en meer als het warms is of wanneer je sport. Verspreid de inname daarbij over de hele dag.
 • Eet alle kleuren van de regenboog. Groente en fruit bevatten veel verschillende soorten voedingsstoffen, die alle op een andere manier goed voor je zijn. Door verschillende kleuren groente en fruit te eten, krijg je iedere keer weer andere nuttige voedingsstoffen binnen.

 

Vitaminen, mineralen, sporenelementen en antioxidanten

Naast de basisaanvulling die voor iedereen van belang is, zijn voor sporters met name de volgende stoffen belangrijk:

Vitaminen

 • Vitamine A. Deze vitamine bestaat in twee vormen: caroteen (plantaardig) en retinol (dierlijk). Het is een in vet oplosbare vitamine. Vooral sporters die weinig vet eten en bezig zijn met afvallen, lopen het risico op een tekort aan vitamine A. Een te hoge inname van vitamine A kan echter leiden tot opslag ervan in het lichaam, voornamelijk in de lever en in vetweefsel, wat schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Het is daarom veiliger om carotenoïden in te nemen, waarbij bètacaroteen (provitamine A) zorgt voor de beste omzetting in vitamine A.
 • Vitamine B1, B2, B3, B6 en biotine. Deze maken alle deel uit van het vitamine B-complex.
 • Vitamine E. Dit is een belangrijke antioxidant die vetzuren en vetoplosbare stoffen beschermt tegen oxidatie. Daarnaast is vitamine E belangrijk voor het cardiovasculaire systeem. Ook deze vetoplosbare vitamine kan in het lichaam worden opgeslagen bij een te hoge inname.

Mineralen en sporenelementen

 • Natrium. Is onder meer belangrijk voor de vochthuishouding. Natrium verlies je door te zweten. Een tekort kan leiden tot problemen met de regulatie van de lichaamstemperatuur en afname van het fysieke prestatievermogen.
 • Kalium. Speelt ook een rol in de vochthuishouding en moet in een bepaalde verhouding met natrium aanwezig zijn.
 • IJzer. Is belangrijk als bestanddeel van hemoglobine, het bloedeiwit dat zorgt voor zuurstoftransport. Een ijzertekort kan leiden tot een verminderd zuurstoftransport met nadelige gevolgen voor het prestatievermogen. Vitamine C bevordert de opname van ijzer.
 • Calcium is onder meer belangrijk voor de botten en het samentrekken van de spieren.
 • Zink speelt een rol bij de werking van honderden enzymen en is daarnaast onder meer van belang voor de groei en ontwikkeling van weefsel. Er zijn verder aanwijzingen dat zink een rol speelt bij het fysiek presteren en bij de verbranding van koolhydraten.
 • Magnesium. Is onder meer belangrijk voor de vorming van ATP (celenergie), de bloeddrukregulering en het werkt spierontspannend. Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkramp.
 • Selenium. Is onder meer een antioxidant en werkt daarbij samen met vitamine E.
 • Chroom. Speelt onder andere een belangrijke rol in de stofwisseling van glucose en mogelijk ook van vetten. Het is verder onmisbaar voor de aanmaak van (groei)hormonen.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die bescherming bieden tegen zogenaamde vrije radicalen: agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Vrije radicalen ontstaan bij oxidatie. Aangezien zuurstof in ons lichaam de grootste oxidator is, is het ontstaan van vrije radicalen onvermijdelijk. Bij het sporten verbruik je meer zuurstof en daardoor kunnen er meer vrije radicalen ontstaan.

Het lichaam gebruikt enerzijds antioxidant-enzymen om vrije radicalen onschadelijk te maken en anderzijds haalt het antioxidanten uit de voeding. Supplementen kunnen hier ook een goede rol spelen. Ze dragen dan tevens bij aan vertraging van het verouderingsproces, een sneller herstel na een intensieve training en minder pijnlijk spieren na het trainen.

Bonusan Carotenoïden Complex Bonusan Carotenoïdencomplex bevat uitsluitend 100%…
€ 41,50
Bonusan Actief Vitamine B Complex Het lichaam is niet altijd even goed in staat B-vitaminen om…
€ 26,11
Bonusan L-Carnitine 400 mg Bonusan L-Carnitine is speciaal geformuleerd voor…
€ 35,20
Facebook Twitter