Geen producten (0)

Mineralen


Mineralen zijn, net zoals vitaminen, zogenaamde micronutriënten: voedingsstoffen die het lichaam in slechts geringe hoeveelheden verbruikt, maar die onmisbaar zijn voor het functioneren en de gezondheid. Het menselijk lichaam kan geen enkel mineraal zelf maken, dus voor de inname ervan zijn wij aangewezen op de voeding en op voedingssupplementen.

Bij inname van mineralen is de onderlinge verhouding tussen de verschillende mineralen erg belangrijk. Mineralen werken in combinatie met elkaar, maar ze kunnen elkaar ook tegenwerken. Ze gaan bv. een onderlinge competitie aan voor opname in het lichaam. Te veel zink kan bv. een tekort aan koper veroorzaken, terwijl te veel calcium de opname van magnesium kan remmen. Het is daarom erg belangrijk dat suppletie van mineralen evenwichtig gebeurt en dat een multimineralenformule evenwichtig is samengesteld.

Mineralen hebben in het lichaam drie hoofdfuncties:

  • vorming van botten en tanden
  • betrokken bij de aanmaak van enzymen
  • betrokken bij de samenstelling en het in balans houden van de lichaamsvloeistoffen


Naast macro (grote) mineralen, zoals calcium, magnesium en kalium, zijn er ook zgn. (ultra-) sporenelementen. Dat zijn mineralen die in slechts hele kleine hoeveelheden nodig zijn. Voorbeelden daarvan zijn chroom, fluor, jodium en koper.

De chemische vorm van het mineraal, ofwel de verbinding waarin het mineraal is gebonden, is in hoge mate bepalend voor de mate waarin het mineraal vanuit het maagdarmkanaal in het lichaam wordt opgenomen. Bodemmineralen zijn lichaamsvreemde stoffen en ze worden slecht of helemaal niet opgenomen door de darmen. Pas wanneer mineralen door planten aan de bodem zijn onttrokken en vervolgens door de plant worden gekoppeld aan bepaalde aminozuurcombinaties, zijn ze geschikt voor menselijke consumptie.

Het is wettelijk niet verplicht om de vorm van het mineraal te vermelden. Bij inferieure supplementen staat deze dan ook meestal niet vermeld om te verbloemen dat er een slechter opneembare vorm is gebruikt.

Bonusan Oesterkalk & Magnesium Plus Bonusan Oesterkalk & Magnesium Plus bevat natuurlijke…
€ 18,70
Bonusan Magnesan Forte Plus Magnesium is een onmisbare voedingsstof. Het is een mineraal…
€ 27,00
Facebook Twitter