Geen producten (0)

Wat is basisaanvulling?

Onder basisaanvulling, ook wel basissuppletie genoemd, versta ik de voedingssupplementen die wij iedere dag in zouden moeten nemen om de optimale hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Iedere dag, hoor ik je denken? Waarom moeten wij iedere dag voedingssupplementen innemen, als wij gewoon gezond eten? Simpel gezegd: omdat wij niet meer “gewoon gezond” eten:

De realiteit is dat slechts 25% van de Nederlanders zich houdt aan de richtlijnen voor gezonde voeding: voldoende groente, fruit en vis (CBS, 2015). Driekwart van de bevolking eet niet gezond genoeg en loopt dus risico op het ontstaan van tekorten aan belangrijke vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

De situatie is echter nog complexer, want de kwaliteit van onze voeding is in de afgelopen decennia namelijk afgenomen. Ook het kwart van de bevolking dat voldoende groente, fruit en vis eet krijgt als gevolg daarvan mogelijk te weinig essentiële voedingsstoffen binnen. Basisaanvulling met voedingssupplementen zou dus ook voor hen van groot belang zijn.

Onvolwaardige voeding

Hoe komt het eigenlijk dat onze voeding ons niet meer voldoende voedt? Een aantal redenen:

Verarming en uitputting van landbouwgrond

 • Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties is 25% van de landbouwgrond ernstig uitgeput, 8% is matig uitgeput en 36% is stabiel, licht of matig uitgeput.
 • Verarming van landbouwgrond leidt tot een mindere kwaliteit van onze voeding, want wat niet in de grond zit komt ook niet in ons eten terecht.
 • Eenzijdige beplanting voorkomt dat de grond de kans krijgt om weer in balans te komen.
 • Bepaalde sporenelementen (mineralen) zakken dieper in de bodem weg als gevolg van toenemende intensiteit van regenbuien en worden daardoor moeilijker te bereiken voor de geplante gewassen.

Selectie en manipulatie van gewassen voor een hogere opbrengst

 • Selectie en manipulatie van gewassen en de toevoeging van kunstmest zorgen weliswaar voor een hogere opbrengst, maar de hoeveelheid voedingsstoffen per gram drooggewicht neemt juist af. Wij zouden dus meer van die groente/dat fruit moeten eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen.

Pluk van onrijp fruit om logistieke redenen

 • Fruit wordt vaak onrijp geplukt, zodat het langer onderweg kan zijn naar de supermarkt. Veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vormen zich echter pas bij rijping van de vrucht in de zon aan de levende plant. Het fruit dat wij kopen en eten is daardoor minder voedzaam en wij zouden er dus meer van moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Weinig bewegingsruimte en eenzijdige voeding voor vlees en gevogelte

 • Dieren die te weinig bewegingsruimte hebben, ontwikkelen vaak te weinig spiermassa en die spiermassa hebben wij juist nodig vanwege de eiwitten die het bevat.
 • Naast te weinig beweging krijgen de dieren vaak eenzijdige voeding, zoals granen (niet hun natuurlijke voeding) die bovendien afkomstig kan zijn arme bodems.
 • Het vlees dat wij consumeren bevat dus vaak te weinig eiwitten en daarnaast veel vocht en mogelijk zelfs antibiotica.

Hoe zit het dan met vis? Vooral vette vis bevat veel omega-3 vetzuren: gezonde vetten die o.a. belangrijk zijn voor onze lichaamscellen, ons hart en onze hersenen. Wilde vis is in de regel weer beter dan gekweekte vis (denk ook hier aan de bewegingsruimte, de voeding en antibiotica), maar kan wel zware metalen en andere vervuiling bevatten. Bij een visconsumptie van 2x per week kan dat waarschijnlijk geen kwaad, als de rest van het eten tenminste voldoende stoffen bevat die de schadelijke stoffen kunnen neutraliseren.

Bij omega vetzuren gaat het echter niet alleen om het binnenkrijgen van voldoende omega-3, maar ook om de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-6 krijgen wij meer dan voldoende binnen via onze voeding. Vaak zelfs te veel en dat is niet wenselijk, want omega-6 vetzuren werken ontstekingsbevorderend in het lichaam terwijl omega-3 juist ontstekingsremmend zijn. Het is daarom belangrijk om minder omega-6 binnen te krijgen en meer omega-3. Of dat laatste gaat lukken met 2x per week vis eten, is echter de vraag.

De lage visconsumptie in Nederland zorgt in combinatie met een te lage blootstelling aan zonlicht bij veel mensen ook voor een tekort aan vitamine D.

Biologische voeding dan?

Biologische voeding heeft voordelen ten opzichte van niet-biologische voeding, maar ook biologische boeren hebben te maken met verarming en uitspoeling van landbouwgrond. Basisaanvulling zal dus ook in geval van een biologisch voedingspatroon vaak onontkoombaar zijn.

Wat is een goede dagelijkse basisaanvulling?

 1. Multivitaminen en –mineralenformule
 2. Vitamine C
 3. Magnesium
 4. Omega-3 visolie
 5. Vitamine D
Bonusan Vitamine D3 25 mcg/1000 IE Vitamine D3 is van belang voor het behoud van sterke botten…
€ 16,00
Bonusan Vitamine E-400 complex Vitamine E-400 complex van Bonusan is gemaakt van kostbare…
€ 24,00
Bonusan Omega-3 capsules Bonusan Omega-3 capsules leveren de belangrijke bouwstenen…
€ 13,70
Facebook Twitter