Geen producten (0)

Antioxidanten

 

Antioxidanten zijn stoffen die bescherming bieden tegen zgn. tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken.

Vrije radicalen ontstaan bij oxidatie, een chemisch/biologisch proces dat vooral optreedt in de aanwezigheid van zuurstof. Onze lichaamscellen verbruiken continu zuurstof, dus het ontstaan van vrije radicalen is onvermijdelijk. Vrije radicalen ontstaan ook door te roken en bij het zonnen. Verder worden bij fanatiek sporten of zwaar lichamelijk werk meer vrije radicalen in het lichaam gevormd.

Wanneer vrije radicalen schade veroorzaken, wordt dat oxidatieve stress genoemd. Deze ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress op de lange termijn hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen.

In sommige gevallen hebben vrije radicalen juist een gunstig effect. Immuuncellen gebruiken de vrije radicalen bv. om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten.  

Het antioxidant-systeem van het lichaam maakt gebruikt van antioxidant-enzymen en antioxidanten uit gezonde voeding om de vrije radicalen onschadelijk te maken. Bekende en erkende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, glutathion, selenium, zink en een aantal bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. Van andere stoffen is hun antioxidatieve werking nog onderwerp van discussie of onderzoek.

Bonusan Santioxan grootverpakking Santioxan is een innovatieve gezondheidsformule met een…
€ 75,60
Bonusan Santioxan Santioxan is een innovatieve gezondheidsformule met een…
€ 25,10
Facebook Twitter