Geen producten (0)

Bah, weer een koortslip. Ik wil er van af!

Bah, weer een koortslip. Ik wil er van af!

Ben je gevoelig voor het krijgen van een koortslip? Hopelijk heb je de afgelopen dagen dan wel een lippenbalsem met zonnefactor gebruikt, want veel zonlicht kan immers een koortslip uitlokken.

Een koortslip wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplexvirus. Het virus is meestal al sinds de kleutertijd in het lichaam aanwezig, leeft vervolgens een sluimerend bestaan en slaat toe zodra de weerstand wat lager is. Stress, koorts, verkoudheid of zonnebrand kunnen helpen om het virus weer te activeren. Genezing duurt meestal 1 tot 2 weken. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig, wachtend op de volgende gelegenheid om jou weer ongemak te bezorgen.

 

Je kunt dus helaas niet voorgoed genezen van een koortslip, maar je kunt er wel wat aan doen om het risico op een volgende uitbraak te verkleinen:

  • Het aminozuur arginine bevordert de vermenigvuldiging van het virus. Het zit o.a. in noten, chocolade en kaas. Beperk dus het gehalte aan arginine in de voeding.
  • Het aminozuur lysine heeft juist een remmende werking op het virus. Kies daarom voor voeding met relatief veel lysine. Daarbij kun je bv. denken aan (vette) vis, eieren, zonnebloempitten en verder hebben de meeste groenten een overschot aan lysine ten opzichte van arginine.
  • Beperk het eten van geraffineerde voeding ter ondersteuning van je weerstand.
  • Eet vezelrijk om je darmflora te ondersteunen of maak gebruik van prebiotica en probiotica. Dat is eveneens goed voor je weerstand,
  • Neem daarnaast extra vitamine C in.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je uitgebreid voedingsadvies ter voorkoming van een koortslip? Neem dan even contact met mij op.

 

 

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren
Facebook Twitter