Geen producten (0)

Je eigen Schijf van Vijf: dat geloven ze zelf toch niet?

Je eigen Schijf van Vijf: dat geloven ze zelf toch niet?

We hebben een nieuwe Schijf van Vijf: yeah! Eindelijk goede adviezen over welke voeding wel en welke niet goed voor ons is. Of toch niet?

Persoonlijk, met mijn natuurgeneeskundige en orthomoleculaire achtergrond, ben ik niet erg onder de indruk van en blij met de nieuwe Schijf van Vijf. Natuurlijk staan er best goede dingen in, maar het blijft allemaal zo aan de oppervlakte. Ik lees niets terug over verzurende versus ontzurende voeding, verse groenten en diepvriesgroenten worden als gelijkwaardig beschouwd terwijl ze dat niet zijn, nergens wordt ingegaan op de verhouding tussen de (ontstekingsremmende) omega-3 vetten en de (ontstekingsbevorderende) omega-6 vetten, kokosvet wordt ten onrechte weggezet als ‘niet goed’, het nuttigen van brood en aardappelen wordt nog steeds gestimuleerd, hetzelfde geldt voor koemelk en zuivelproducten, het gebruik van witte suiker wordt niet afgeraden, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vlees van wild of de biologische veehouderij en vlees uit de intensieve veehouderij, er wordt geen rekening gehouden met het feit dat de voedingswaarde van groente en fruit tegenwoordig minder is dan voorheen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gelukkig kun je nu wel je “eigen Schijf van Vijf” samenstellen. Je hoeft alleen maar je geslacht en je leeftijd in te vullen, want voor de rest zijn wij allemaal toch precies hetzelfde. Groot of klein? Maakt niet uit. Actieve of passieve leefwijze? Maakt niet uit. Ziek of gezond? Ach… Druk leven en veel stress? Niet zo zeuren, hoor. Woonachtig in een landelijke omgeving of een drukke stad met luchtvervuiling? Gewoon je geslacht en leeftijd invullen, that’s all. Dat geloven ze zelf toch niet!

Het is wat mij betreft maar weer eens duidelijk, dat goede, volledige en eerlijke informatie over onze voeding niet van de overheid gaat komen. Waar komt dat nou door? Economische belangen? Ligt het aan de macht van de voedingsindustrie met hun slimme marketeers of de grote farmaceuten met hun handige lobbyisten, die hun tentakels diep in de wetenschappelijke wereld en politiek hebben vastgezet? Of ligt het aan het onvermogen van de “groenen en alternatievelingen” om de rest van de wereld gewoon eens overtuigend bewijs van hun gelijk te tonen? Hoe het ook zij, ik ben geen purist, laat mij graag uit alle hoeken informeren over onze voeding en de effecten ervan op onze gezondheid, zelfs uit de hoek van de overheid, maar ik ben en blijf wel kritisch. Mijn kennis deel ik graag met je. Wij maken zelf onze eigen Schijf van Vijf wel!

 

2 Reacties

Fiona
23 March 2016 om 16:45
1
Een zeer uitgebreide en kritische feedback op de Schijf van Vijf! Pas als we al deze aspecten in voeding en leefwijze meenemen, worden we fit, gezond en onderhouden we ons lichaam in optima forma. Fiona uit IJsselstein
Marie-Jeanne
19 April 2016 om 12:19
2
Helemaal eens met je kritiek op de nieuwe schijf van vijf! Volgens mij is het punt dat wetenschappelijk onderzoek duur is en alleen lijkt te bekostigen met steun van de voedingsindustrie. Die wil alleen onderzoek passend in hun straatje. Lastig om tegenop te boksen als welwillende 'groene alternatieveling'! Er wordt naar mijn idee te zwaar gehecht aan wetenschappelijk bewijs (o.a. door Voedingscentrum). Zo worden bepaalde natuurproducten resoluut uitgesloten, bv kokosvet+roomboter: erg jammer!

Reageer

Annuleren
Facebook Twitter