Geen producten (0)

Heb jij ook zo'n zin in het voorjaar, lieve hooikoortspatiënt?

Heb jij ook zo'n zin in het voorjaar, lieve hooikoortspatiënt?

Hooikoorts

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Het zorgt bij mensen die er last van hebben voor vervelende klachten, zoals een jeukende neus, veel niezen, een verstopte neus of juist een ‘loopneus’, jeukende, tranende en/of gevoelige ogen, een droge en branderige keel waarbij je soms moet hoesten. Op zich kan hooikoorts geen kwaad, maar het is o zo vervelend. Als ex-hooikoortspatiënt weet ik daar zeker over mee te praten.

Wat doen de meeste mensen eraan?

Het vermijden van blootstelling aan stuifmeel is nauwelijks mogelijk, dus veel mensen met hooikoorts grijpen daarom naar een medicijn. Anti-allergiemedicijnen, ook wel anti-histaminica genaamd, blokkeren de werking van histamine: een stof die in het lichaam vrijkomt bij een allergische reactie. De hooikoorts genezen doet het niet, maar het kan de klachten wel verminderen. Helaas niet bij iedereen.

Kan het ook anders?

Ja, gelukkig wel. Er zijn bv. natuurlijke stoffen die een vergelijkbare werking hebben als de medicijnen die veel gebruikt worden. Nog interessanter is het echter, dat je er ook aan kunt werken om op de langere termijn klachtenvrij te worden en te blijven. Dat kun je bereiken door het versterken van het immuunsysteem, je ‘weerstand’.

De eerste barrière tegen het binnendringen van allergenen (stoffen die in het lichaam een allergische reactie veroorzaken) wordt gevormd door de huid en de slijmvliezen. Vooral het darmslijmvlies speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Door te werken aan versterking van de slijmvliezen, inclusief het darmslijmvlies, en verbetering van de darmflora (de ‘goede bacteriën’ die in de darmen leven) zal de barrièrefunctie en de weerstand verbeteren. Het lichaam zal dan anders reageren op allergenen, in dit geval op de stuifmeelpollen, en de klachten zullen afnemen.

Hoe doe je dat versterken van de slijmvliezen en verbeteren van de darmflora dan?

Door een gezond voedingspatroon (let wel: gezond in orthomoleculaire zin) en door de inzet van bepaalde voedingssupplementen.

 

Wil jij, net zoals ik, ook van je hooikoortsklachten af? Neem dan contact met mij op.

 

 

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren
Facebook Twitter